NOVEMBER, a regényírás hónapja

Tudtad, hogy ez a hónap, a titokzatos és szenvedélyes skorpió hava, a regényírásról szól?

Nem is választhattak volna erre alkalmasabb időt. Visszahúzódik a természet ilyenkor és a vele összhangban működő emberi lélek is. Hajlamosak vagyunk befelé fordulni, hangsúlyosabbá válnak érzelmi folyamataink, könnyebben kapcsolódunk az érzéseinkkel, gondolatainkkal és már meg is teremtődtek az írás feltételei, igaz? Sokat jelent persze a kellemes, megnyugtató környezet is, amelyben biztonsággal elmélyülhetünk, fontos, hogy harmóniában, otthonosan érezzük magunkat, miközben megszületik bennünk a történet. 

Mindenki másképp alkot, ahogy másképp működik és él. Van, aki puha, meleg színekkel veszi körbe magát és tökéletes csendre van szüksége ahhoz, hogy tisztán hallja, amit a lelke közölni szeretne vele, illetve rajta keresztül. Van, aki vibráló, inspiráló közegre vágyik, pezsgő, intenzíven lüktető környezetre, ami előcsalogatja az alkotókedvét, ő ebből merít ihletet. Kitapogatja a körülötte rohanó élet pulzusát és átveszi a ritmust.

Az írás olyan mélyről jövő késztetés, amely felold bennünk megannyi gátat, elakadást és szembesít a legmélyebb lelki tartalmainkkal: szenvedélyeinkkel, félelmeinkkel és vágyainkkal, de függőségeinkkel, szégyenérzetünkkel és örömünkkel épp úgy. Az írás nem csupán hivatás, vagy hobbi, kiváló terápiás módszer is, amely gyógyítja a szerzőt és az olvasás élményén keresztül gyakran az olvasót is.  

Nemzeti regényíró hónap, NaNoWriMo, vagyis National Novel Writing Month.

A mozgalom az Egyesült Államokban indult, de hamar nemzetközivé vált. A szabályai egyszerűek, novemberben írni kell egy legalább 50.000 szavas regényt. Aki állja a sarat, NaNo-győztessé válik. Csak a mennyiség számít, a minőség nem szempont, ami első hallásra engem meglepett, ám ha jobban belegondolunk, felszabadító ez a keretrendszer. Nem vár tőlünk mást, mint hogy spontán, lendületből írjunk, engedjük el az elvárásainkat, a megfelelés vágyát, alkossunk örömmel és szabadon. A NaNo egyszerre játék és életérzés, tartalommal tölti és feldobja a szürke, néhanapján borús novemberi hangulatot. Mit mondjak, én mindenkit csak biztatni tudok, jól ismerem az írás áldásos hatásait, támogató erejét, ráadásul egy kihívásnak megfelelni jó érzés, örömet okoz, megerősít önmagunkban és valljuk be kinek ne esne jól egy kis önbizalom-fröccs? 

Kellenek célok, néha próbára kell tennünk magunkat, az élet bármely területén és a kreativitásunknak is szüksége van megújulásra, időről időre.

Még ráérsz, van idő, nem késtél le semmiről. Belevágsz?

Írj egy témát és én írok hozzá egy mondatot, elkezdem a történetedet, csak folytatnod kell!

Benne vagy? 😉

Ezeket olvastad már?

LEGYEN KENYA

VARIÁCIÓK KÁVÉRA Nincs többé időm azzal foglalkozni, hogy megértenek-e, vagy sem. Bármit gondolsz rólam, az úgy van. Úgy van jól. Maradj, vagy menj. Nincs különbség többé. Elfogadlak, vagy elengedlek, a…

THAT FRIDAY

Prológus Gerda kelletlenül készülődött a fürdőszobában, halálosan kimerült volt, legszívesebben lemondta volna az estét. Nem akarta azonban megbántani Leát, tudta, hogy a lány alig várja, hogy lazíthasson kicsit a férje…

Olvasd bele a könyvembe!

Kérlek, add meg lent az email címedet és a nevedet, és máris küldöm az első fejezetet.

Név(Kötelező)